Padomi par cukuru un produktiem, no kuriem izvairīties iepērkoties

Daži cilvēki ēd tik daudz cukura, ka tas palielina līdz pusei no ikdienas kaloriju limita un līdz ar to ievērojami apgrūtina svara uzturēšanu. Tomēr vienlaikus ir jāmin arī fakts, ka mūsdienās veikalu plaukti ir pili ar produktiem, kas satur cukuru dažādos veidos. Iespējams, ka jūs pat neapjaušat ar ko jūs ikdienā saskaraties attiecībā uz pārtiku.

Vismaz Federālajā pārtikas un farmaceitisko produktu pārvaldei Amerikā noteikti būtu jāpieprasa pievienoto cukuru uzskaitīšana iepakojuma etiķetēs, jo tur cukurs ir kļuvis par vienu no problemātiskākajiem aspektiem, kas noved pie dažādām veselības problēmām. Labs pirmais solis ikvienam, kurš mēģina samazināt cukuru, ir samazināt vai samazināt cukurotos dzērienus.

Cukurs: kā regulēt?

Modeļi, kurus izmanto alkohola un tabakas regulēšanai, varētu darboties arī attiecībā uz cukuru.

  • Aplikt ar nodokli pārtikas produktus, kas satur cukuru. Sodas nodoklis jau tiek apsvērts Amerikā. Lai strādātu, viņš saka, ka nodoklim jābūt lielam, piemēram, 1eiro nodoklis par 1 eiro vērtu sodas bundžiņu.
  • Ierobežot pieejamību. Tirdzniecības automātu licencēšanas prasības varētu būt stingrākas (stoomstrijkijzers vergelijken).
  • Noteikt vecuma ierobežojumu cukurotu dzērienu un ēdienu iegādei.

Amerikā Federālā pārtikas un farmaceitisko produktu pārvalde varētu palīdzēt, izslēdzot fruktozi no tās vispārēji atzīto par nekaitīgu produktu saraksta. Pretējā gadījumā tas ļauj pārtikas ražotājiem to pievienot bez pirmspārdošanas pārskatīšanas un apstiprināšanas. Arī Latvijā darbojas Pārtikas un veterinārais dienests, kas var izstrādāt līdzīgu sarakstu un citus regulējumus, kas vienlaikus arī padarītu iepirkšanos drošāku, jo plauktos nonāktu produkti, kas ir izgājuši vairāk pārbaudes arī attiecībā uz cukura daudzumu.

Palīdzētu arī norādīt pievienoto cukuru daudzumu uz uztura etiķetes. Lai gan kopējais cukurs ir norādīts etiķetē, tajā nav precīzi norādīts pievienotā daudzuma un dabīgā daudzuma daudzums.

Cukura regulēšana: Federālās pārtikas un farmaceitisko produktu pārvaldes reakcija

Parasti atzīts par nekaitīgu (angliskais saīsinājums GRAS) statusa izmaiņas cukurā patlaban netiek apsvērtas,” saka pārvaldes pārstāvis Douglas Karas. Viņš saka, ka patērētāji var iepazīties ar sastāvdaļu sarakstu, lai uzzinātu, vai produktam ir pievienoti cukuri. Starp dažādiem pievienoto cukuru nosaukumiem, viņaprāt, ir:

  • Kukurūzas sīrups
  • Kukurūzas sīrups ar augstu fruktozes saturu
  • Augļu sulas koncentrāts
  • Maltoze
  • Dekstroze
  • Saharoze
  • Medus
  • Kļavu sīrups

Vecuma ierobežojumi, lai iegādātos pārāk saldus dzērienus?

Cita nozares grupa, ko sauc par Amerikas dzērienu asociāciju, atbildot uz zinātniskajos žurnālos publicētajiem komentāriem, publiskoja paziņojumu. Daļēji tie apgalvo, ka “cukura salīdzinājums ar spirtu un tabaku ir vienkārši bez zinātniska pamatojuma. Turklāt, lai risinātu veselības problēmas, kuras atzīmēja Pasaules Veselības organizācija, izolēta uzmanība uz vienu sastāvdaļu, piemēram, cukuru vai fruktozi, ir saistīta ar vairākiem faktoriem, ieskaitot tabakas lietošanu, kaitīgu alkohola lietošanu, neveselīgu uzturu un fiziskās aktivitātes, līdz ar to tā ir pārāk vienkārša pieeja. Nav pierādījumu, ka koncentrēšanās tikai uz cukura patēriņa samazināšanu nozīmīgi ietekmētu sabiedrības veselību.” Pēc asociācijas domām, vecuma ierobežojumu ieteikšana cukurotu dzērienu iegādei ir radikāla pieeja.

Tikmēr lielāka skaidrība ir tajā, no kā jums vajadzētu izvairīties, kad nākamreiz dodaties iepirkties:

  • Piena kokteiļi
  • Vīnogu sula
  • Sodas
  • Kūkas
  • Komerciālas konfektes (piemēram, Skittles)
  • Jogurts
  • Ātrās uzkodas (piemēram, vafeles ar sīrupu)
  • Graudaugu batoniņi
  • Pārslas, kas ir gatavas ēšanai
  • Mango
  • Ķirši
  • Pulasāns
  • uitvinden

Ja jūs esat saldumu mīlētājs vai arī jums ir grūti atteikties no augļiem, to nav nepieciešams darīt, jo ir iespējams atrast veselīgākas alternatīvas ar daudz mazāku cukura sastāvu – olīvas, avakado, avenes, mellenes, upenes, zemenes u.c.